Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımda pestisitlerin doğru kullanımı konusunda kapsamlı eğitim ve denetim çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti. Yumaklı, son iki yılda toplam 370 bin 118 çiftçiye pestisit kullanımı hakkında eğitim verildiğini açıkladı.
Bakan Yumaklı, İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu'nun tarım ürünlerindeki pestisit kalıntılarının kontrolüne ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.
Organik Tarımı Destekleme Çalışmaları Sürüyor
Bakanlık tarafından yürütülen Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında 2024 yılında 59 ilde 81 alt proje hayata geçirildi. Demonstrasyon ve yayım çalışmaları ile 2008 yılından bu yana toplam 8 bin 685 eğitim düzenlenerek, 214 bin 901 çiftçi ve 4 bin 279 teknik personel eğitildi.
Organik tarım desteklerinin 2024 yılında yüzde 48 ila 67 oranında artırıldığını hatırlatan Yumaklı, dekar başına destek miktarlarının 30-180 TL'den 50-270 TL'ye çıkarıldığını vurguladı. Ayrıca, 2025-2028 yılları arasında organik tarımın üretim planlamasında öncelikli alanlardan biri olacağını ve bu alandaki desteklerin devam edeceğini belirtti.
Bakan Yumaklı, organik tarım üreticilerinin düşük faizli zirai kredi desteğinden de yararlanabildiğini hatırlattı.
Geri Dönen Ürünler Sıkı Kontrolden Geçiyor
İhraç edilen ancak çeşitli nedenlerle ülkeye geri dönen tarım ürünleri için uygulanan denetim süreçlerine değinen Yumaklı, gümrükte yapılan ayniyat tespiti sonrasında ürünlerin Bitki Karantinası Yönetmeliği, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve yem mevzuatı kapsamında yüzde 100 resmi kontrole tabi tutulduğunu ifade etti.
"Ülkemiz mevzuatına uygun olmayan ürünlerin iç pazara girmesine kesinlikle izin verilmemektedir."
Pestisit Kullanımına Yönelik Eğitimler Artırıldı
Bakanlık, il ve ilçe tarım müdürlükleri aracılığıyla çiftçilere yönelik pestisitlerin doğru kullanımı konusunda eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yürütüyor.
- 2023 yılında 8 bin 103 teknik personel,
- 2024 yılında ise 12 bin teknik personel hizmet içi eğitim aldı.
Ayrıca, tarla okulları kapsamında:
- 2023 yılında 19 bin 836, genel olarak ise 167 bin 272 çiftçiye eğitim verildi.
- 2024 yılında tarla okullarında 23 bin 631, genel olarak ise 159 bin 379 çiftçi eğitildi.
Son 3 Yılda 250 Bin Pestisit Denetimi Yapıldı
Bakan Yumaklı, bitki koruma ürünlerinin ithalat, üretim ve kullanım aşamalarının izlenmesi için "Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi"nin 1 Ocak 2018'de devreye alındığını hatırlattı.
Bu sistem kapsamında son 3 yılda 250 bin pestisit denetimi gerçekleştirildi. Hasat öncesi yapılan kontrollerde uygunsuzluk tespit edilen üreticilere yönelik şu önlemler alındı:
- Hasat geciktirme kararı,
- Ürün imhası,
- İdari yaptırımlar uygulanması.
Ayrıca, uygunsuzluk tespit edilen üreticiler, iki yıl boyunca hasat öncesi özel denetim programına alınıyor.
Pestisit Analizleri 28 Üründe Yapılıyor
Gıda güvenliğini sağlamak amacıyla, hasat sonrası 28 farklı ürün çeşidinde pestisit analizleri yapılıyor.
Bakan Yumaklı, denetimlerin riske dayalı sistemle yürütüldüğünü belirterek, şu faktörlerin göz önünde bulundurulduğunu vurguladı:
- Daha önce kalıntı tespit edilen ürünler,
- Yurt içi üretim ve tüketim miktarları,
- İhracat yapılan ürünler hakkında Avrupa Birliği’nden gelen bildirimler,
- İl tarım müdürlüklerinin yürüttüğü kontrollerin sonuçları.
Pestisit kalıntılarının kontrolüne yönelik resmi denetimlerin kesintisiz şekilde sürdüğünü belirten Bakan Yumaklı, hem üretim hem de tüketim süreçlerinde gıda güvenliğinin sağlanmasına büyük önem verdiklerini ifade etti.
Kaynak: AA