Fındık tarımında sürdürülebilirlik için çözüm önerileri: Verim ve kaliteyi artırmak için acil adımlar şart

Fındık tarımında sürdürülebilirlik için çözüm önerileri: Verim ve kaliteyi artırmak için acil adımlar şart

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, fındık tarımında sürdürülebilirliğin sağlanması için önemli değerlendirmelerde bulundu. Arslantürk, fındık bahçelerinin sadece hasat döneminde değil, yıl boyunca bakım yapılan alanlar haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.

İklim değişikliği ve yanlış tarım uygulamaları üretimi tehdit ediyor

Yazılı açıklamasında Türkiye’de yaklaşık 750 bin hektarlık alanda fındık üretimi yapıldığını belirten Arslantürk, son yıllarda iklim değişikliği, istilacı zararlılar, artan maliyetler ve hatalı tarım uygulamalarının verim ve kaliteyi olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Toplulaştırma ve miras hukukunda reform şart

Arslantürk, sürdürülebilir bir üretim modeli için öncelikle parçalanmış tarım arazilerinin toplulaştırılması gerektiğini ifade etti. “Fındık bahçeleri aile geçimini sağlayamayacak kadar bölündü. Bu yapıyı değiştirmek için miras hukukunun revize edilmesi ve fındık tarımından geçimini sağlayacak profesyonel üretici yapısının oluşturulması artık kaçınılmaz” dedi.

Gençleri teşvik etmek, üretimi profesyonelleştirmek gerekiyor

Gençlerin fındık tarımına yönelmesi için teşviklerin artırılması gerektiğini belirten Arslantürk, üreticilerin profesyonelleşmesiyle birlikte verim ve gelir seviyesinin yükseleceğini söyledi. Ayrıca, arazi kiralama, birleştirme ve modern tarım yöntemleriyle optimum ölçekte üretim yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Yaşlanan bahçeler yenilenmeli

Verimliliği artırmak için yaşlı fındık bahçelerinin planlı şekilde yenilenmesi gerektiğini ifade eden Arslantürk, uygun fındık çeşitleriyle yapılan dönüşümün üretim miktarını ve kalitesini yükselteceğini belirtti.

Depolama, sigorta ve ticaret altyapısı güçlendirilmeli

  • İklim ve biyolojik risklere karşı etkin mücadele,
  • Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının yaygınlaştırılması,
  • Tarım sigortası sistemi (TARSİM) kapsamının genişletilmesi gibi adımların da sürdürülebilir fındık tarımı için elzem olduğuna dikkat çeken Arslantürk, bu alanlarda hızlı adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

“Türkiye fındıkta potansiyelini tam kullanmalı”

“Türkiye’nin fındıktaki liderliği tartışmasız ama bu üstünlüğe güvenip yerimizde sayamayız” diyen Arslantürk, verim ve kaliteyi artırarak dünya fındık üretim ve ticaretinden daha fazla pay alınması gerektiğini söyledi. “Kamu, sivil toplum kuruluşları ve üreticiler, ortak hareket ederek kalıcı ve sürdürülebilir bir fındık politikası oluşturmak için ivedilikle adım atmalı” çağrısında bulundu.

Kaynak: AA

Önceki Haber 11 Mart 2025 Güncel Fındık Fiyatları
Sonraki Haber Fındıkta Güç Birliği: Trabzon Ticaret Borsası ve Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü İş Birliğini Geliştiriyor
Benzer Haberler