Karadeniz Bölgesi'nde fındık üreticileri, hem zararlı bir böcek türü olan kahverengi kokarca hem de zirai don riski nedeniyle endişeli. Uzmanlara göre, bu yıl yaklaşık 200 bin ton fındık yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Verimi Tehdit Eden İkili Tehlike
Türkiye'nin dünya lideri olduğu fındık üretimi, kahverengi kokarca böceğinin tehdidi altında. Yaprakları yiyip bitkilerin özsuyunu emen ve köklerin kurumasına neden olan bu zararlı, yalnızca fındığı değil, 300'den fazla meyve ve sebzeyi etkiliyor. Aynı zamanda son günlerde yaşanan ani sıcaklık düşüşleri ve zirai don da fındık bahçelerinde hasara yol açtı.
%30’a Varan Ürün Kaybı Bekleniyor
Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, şubat ve mart aylarında yaşanan soğuk hava dalgasının fındık verimini olumsuz etkilediğini belirtti. Arslantürk, “Yaptığımız ön çalışmalara göre don nedeniyle yüzde 10, kahverengi kokarca nedeniyle de yüzde 20 civarında zarar oluşacak gibi görünüyor. Toplamda yüzde 30’a varan ciddi bir kayıptan söz edebiliriz. Bu da yaklaşık 200 bin ton fındık anlamına geliyor” dedi.
Erken Müdahale Şart
Arslantürk, kahverengi kokarcanın hava sıcaklığı 17 dereceyi geçtiğinde kışlaklardan çıkmaya başladığını vurgulayarak, erken müdahalenin önemine dikkat çekti. “Dona karşı önlem almak zor ama kokarcanın sahaya inmesini önlemek mümkün. Mayıs ayında kışlaklardan çıkan böceklerle mücadele erken başlarsa, zarar azaltılabilir” dedi.
Bakanlık Çalışmaları Sürüyor
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hem biyolojik hem de kimyasal mücadele konusunda çalışmalar yürüttüğünü belirten Arslantürk, bu çalışmaların zamanında yapılması halinde zararın minimize edilebileceğini söyledi.
Kaynak: DHA