Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “3 bin 105 yangın işçisi, 3 bin 477 destek personeli ve 150 mühendisin oluşturduğu 8 bin 500 kişilik yeni ekibimizi ilerleyen aylarda kadromuza katacağız” dedi. Bakan, 4. Tarım Orman Şurası kapsamında düzenlenen “İklim Değişikliği Sürecinde Ormanlar Atölyesi” programına katılarak, iklim değişikliğinin ormanlarımız ve tarımsal üretim üzerindeki etkilerine de değindi.
Yumaklı, sanayileşme ve teknolojinin hayatı kolaylaştırırken çevre kirliliğine ve sera gazı salınımına yol açtığını hatırlattı. “Dünyanın 21. yüzyılın sonuna kadar 4,5 derece daha ısınacağını düşünürsek, gelecekte sorunların katlanarak artacağını unutmamak gerekir” ifadelerini kullandı. İklim değişikliğiyle birlikte, ormanlarımızda ve tarım alanlarında zararlıların sayısında ciddi artış gözlendiğini vurguladı.
Bakan, “Yeşil Vatan”ımıza bugünkü reel rakamlarla 200 milyar liranın üzerinde kaynak ayrıldığını, bu süreçte yaklaşık 8 milyar tohum ve fidanın toprakla buluşturulduğunu belirtti. Bu yatırımlar sayesinde ülkemiz bugün 24,3 milyon hektarlık önemli bir orman varlığına sahip. Ayrıca, ormancılık sektöründe 57 proje kapsamında son 22 yılda 285 bin aileye yaklaşık 34 milyar TL hibe ve destek sağlandığını ifade etti. Yumaklı, ormanlardan sadece odun elde edilmediğini, odun dışı orman ürünlerinin de ülke ekonomisine büyük katkı sunduğunu ve geçen yıl orman ürünleri sektörünün ekonomimize 1,4 milyar dolar katkı sağladığını sözlerine ekledi.
Bakan, halkın kullanımına açık yaklaşık 2 bin orman parkı ve 129 ekoturizm rotası bulunduğunu, 2028 yılına kadar bu rotaların sayısının 200’e çıkarılacağını da belirtti. Orman yangınlarının yüzde 85’inin insan kaynaklı olduğunu ifade eden Yumaklı, yangınlarla mücadele konusunda teknolojik ve personel kapasitesinin artırıldığını aktardı. “Türkiye'nin su atma kapasitesi 27 uçak ve 105 helikopter ile yaklaşık 450 tona ulaştı. Arazöz sayımız 3 kat artarak 1.766'ya, iş makinesi sayımız 6 kat artarak 831'e çıktı. Ayrıca 2 bin 742 ilk müdahale aracı, toplamda 14 insansız hava aracıyla Avrupa’da ilk, dünyada ikinci ülke konumundayız. 184'ü akıllı olmak üzere 776 kuleden 7 gün 24 saat ormanlarımızı izliyoruz. 4 bin 796 yangın havuzumuz, 25 bin orman kahramanımız ve yaklaşık 127 bin gönüllümüz bulunuyor. Bu kapsamda 8 bin 500 yeni ekip arkadaşımızı da kadromuza katacağız” dedi.
Yumaklı, ormancılık alanında pek çok ülkeyle iş birliği anlaşmaları imzaladıklarını, 902 seviye gözlem noktasından elde edilen verilerle ormanların varlık, gelişim ve biyoçeşitliliğini takip ettiklerini ve risk haritaları oluşturduklarını da aktardı. İklim değişikliğiyle mücadelede yerli türlerin kullanıldığı ağaçlandırma projelerinin önemine değinen bakan, “Yangın ya da başka sebeplerle zarar gören ormanların bir sonraki yılın sonuna kadar mutlaka ağaçlandırılması gerekiyor; bunun başka bir alternatifi söz konusu değil” şeklinde konuştu.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de, iklim değişikliğinin seller, su taşkınları, kuraklık ve orman yangınları gibi olumsuz etkilerini giderek daha fazla hissettirdiğini belirterek, “Ülkemizin 54 farklı noktasında her yıl yaklaşık 1 milyon faydalı organizmayı ormanlarımıza salarak biyolojik mücadele yürütüyoruz. Su kıtlığı, ağaçlarımızda strese yol açıyor. Ormanlarımızı sağlıklı tutmak ve yangın ile böcek zararlarına karşı dirençli hale getirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA