Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin zeytin üretiminde attığı önemli adımları duyurdu. Bakan Yumaklı, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan ve dünyada Cordoba (İspanya) ve Marakeş’ten (Fas) sonra üçüncü sırada yer alan Zeytin Gen Bankasında toplam 464 zeytin çeşidinin koruma altına alındığını açıkladı. Bu çeşitlerden 364’ü farklı ülkelere, 100’ü ise Türkiye’ye ait.
13 Yeni Zeytin Çeşidi Milli Listeye Girdi
Zeytin ıslah çalışmaları kapsamında son 15 yılda geliştirilen 13 yeni zeytin çeşidi, tescil edilerek Milli Çeşit Listesi’ne kaydedildi. Bu yeni çeşitler şunlar:
Gemlik 21, Gemlik 27, Hayat, Hanım Parmağı, Memecik Klon 9, Arsel, Sultani, Beylik, As Topakaşı, Ada Yerlisi, Kaya, Uğur ve Elvan.
"Akıllı Tarım" ve Yapay Zekâ Destekli Uygulamalar
İklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir tarım için “akıllı zeytin tarımı” uygulamalarına ağırlık verdiklerini belirten Bakan Yumaklı, dijital böcek tuzakları, erken uyarı sistemleri ve yapay zekâ destekli projelerle zeytin üretimini desteklediklerini vurguladı.
Türkiye’nin Zeytin Alanı 900 Bin Hektarı Aştı
Türkiye’nin toplam zeytin üretim alanının 903 bin 61 hektara ulaştığını belirten Yumaklı, zeytinlik sayısında ve verimde artışın sürdüğünü ifade etti.
Farklı İklimlerde Uyum Testi
Tescilli çeşitlerin biyotik (canlı) ve abiyotik (çevresel) etkilere dayanıklılığı test edilirken, Samsun, Yalova, İzmir, Mersin, Hatay gibi illerde ve KKTC’de Türkmenköy iş birliğiyle yürütülen adaptasyon çalışmaları da devam ediyor. Özellikle Ayvalık ve Domat çeşitleri için klon seleksiyonu ile iyileştirme çalışmaları sürdürülüyor.
Körfez10 Çeşidi 2025’te Tescillendi
Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve 2022 yılında tescil süreci başlatılan yeni çeşit, 2025 yılında “Körfez10” adıyla tescil edilerek üretim izni aldı.
Kaynak: Bigpara