Trabzon’da Fındık Zararlısıyla Mücadele: 17 Bin Noktaya İlaçlama

Trabzon’da Fındık Zararlısıyla Mücadele: 17 Bin Noktaya İlaçlama

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, fındık tarımına büyük zarar veren kahverengi kokarca böceğiyle mücadelede yoğun bir çalışma yürütüyor. Tarımsal Daire Başkanlığı’na bağlı ekipler, 9 ilçede, 9 ekip ve 18 personelle 23 Kasım 2024 tarihinde başlatılan ilaçlama çalışmalarına devam ediyor. Şu ana kadar 205 bin litre ilaç kullanılarak 17 bin 655 nokta ve 1 milyon 312 bin metrekarelik alan ilaçlandı.

Öncelikli İlçeler ve Hedef Alanlar

Böceğin en çok zarar verdiği ilçeler, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün saha çalışmalarıyla belirlendi. Ortahisar, Akçaabat, Yomra, Arsin, Araklı, Sürmene, Çarşıbaşı, Vakfıkebir ve Beşikdüzü ilçelerinde yoğunlaşan mücadelede, özellikle böceğin kışlak yaşam alanları olan depo, ahır, odunluk ve ambar gibi yerlerde ilaçlama yapılıyor. Böceğin deniz seviyesinden 300-400 metre arasındaki rakımlarda daha fazla zarar verdiği tespit edildiği için bu alanlara öncelik veriliyor.

Feromon Tuzakları ile Mücadele

Belediye, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iş birliği yaparak feromon tuzaklarıyla da mücadeleye destek veriyor. 2024 yılı içinde 600 noktaya feromon tuzağı yerleştirilmişken, 2025 yılında bu sayı artırılacak. Büyükşehir Belediyesi, bu amaçla 2 bin 550 adet feromon tuzağını belirlenen noktalara yerleştirerek kahverengi kokarca ile mücadeleye katkı sağlayacak.

Gelecek Yıl Mücadele Devam Edecek

Belediye yetkilileri, 2025 yılında da Trabzon genelinde kapsamlı bir mücadele yürüteceklerini ve fındık bahçelerinde feromon tuzaklarıyla zararlının etkisini azaltmayı hedeflediklerini belirtti. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki fındık üretimini korumak ve çiftçilerin zararını en aza indirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: DHA

Önceki Haber Türkiye’nin Fındık İhracatından 3 Ayda 811 Milyon Dolar Gelir
Benzer Haberler