Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), son 35 yılda tarımdan sanayiye, enerjiden çevreye pek çok alanda bölgeye toplamda 1,4 trilyon liralık yatırım sağladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin 35. yılı kapsamında yapılan değerlendirmede, projenin bölgenin kalkınmasını hedefleyen birçok projeyi hayata geçirdiği belirtildi.
GAP, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’ı kapsayan ve Türkiye’nin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan bölgede sosyal ve ekonomik kalkınmayı desteklemek amacıyla yürütülen en büyük projelerden biri. Tarım, sanayi, enerji, ulaşım, eğitim, sağlık ve altyapı yatırımları ile bölge halkının yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan GAP, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen politikaları da uygulamaya koyuyor.
GAP Yatırımlarının Boyutu
GAP Bölgesi, Türkiye’nin toplam yatırımlarında yüzde 14’lük bir paya sahip. 1990-2023 arasında 1,7 trilyon lira kaynak ayrılan GAP projelerinin 1,4 trilyon lirası yatırıma dönüştü. 2024 yılı için kamu yatırımlarından GAP’a ayrılan bütçe 74,1 milyar lira olarak belirlendi.
Sulama projeleri kapsamında bölgedeki tarım arazilerinin yüzde 63’ü sulu tarıma açıldı. 663 bin hektarlık alanda sulu tarım yapılabilir hale gelirken, çiftçiler bu alanlarda yılda 2-3 ürün hasadı yaparak kazanç sağlıyor.
Enerji ve İhracat Hedefleri
Enerji alanında ise yapımı devam eden Silvan Barajı ve HES projesinin tamamlanmasıyla enerjideki gerçekleşme oranının yüzde 94’e ulaşması bekleniyor. GAP projeleri kapsamında bugüne kadar 530,3 milyar kilovatsaat elektrik üretildi, bu üretimin parasal değeri 31,8 milyar dolar oldu. Ayrıca bölgenin ihracatı 2000 yılında 503,5 milyon dolardan 13,6 milyar dolara yükseldi.
Gelecekteki Hedefler
Önümüzdeki yıl, bölgenin kültürel mirasının korunması ve turizm altyapısının güçlendirilmesi için yeni projelerin hayata geçirilmesi planlanıyor. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Maral, GAP’ın sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal gelişimi de destekleyen önemli bir proje olduğunu belirtti. Maral, GAP’ın tarım, sanayi, sosyal projeler ve kültürel alanda bölgeye katkı sağladığını ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik ettiğini vurguladı.
Kaynak: TRTHABER