Kardelen Soğanlarına 5 Yıllık Söküm Yasağı! Bakanlıktan Kritik Karar

Kardelen Soğanlarına 5 Yıllık Söküm Yasağı! Bakanlıktan Kritik Karar

Kozmetik, ilaç ve aşı sanayisinde kullanılan, baharın simgelerinden endemik kardelen çiçeği için Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. Nesli tehlike altındaki bu nadide bitkinin korunması amacıyla kardelen soğanlarının doğadan sökümü, 5 yıl süreyle yasaklandı.

Özellikle Antalya’nın Akseki ilçesindeki Çimi Yaylası’nda yoğun olarak yetişen kardelenler, yıllarca bilinçsiz ve kaçak şekilde söküldüğü için doğada ciddi bir azalma yaşandı. 1900 metre rakımlı bu yaylada arıcılık yapan Mevlüt Arıcı, geçmişte her yeri beyaza bürüyen kardelenleri artık zor bulduklarını belirterek, “Eskiden her yer kardelenle doluydu, şimdi taşların arasında nadiren görüyoruz” dedi.

“En Kaliteli Kardelen Bu Yaylada Yetişiyor”

Çimi Mahallesi’nin eski muhtarı Ramazan Önal da kardelenin bilim dünyasında simge bir soğanlı bitki olarak kabul edildiğini söyledi. Önal, “En kaliteli kardelen soğanı bu bölgede yetişiyor ama yıllarca yapılan kaçak sökümler nedeniyle artık kayaların dibinde saklanarak açıyorlar” ifadelerini kullandı.

Aşı Yapımında da Kullanılıyor

Kardelen soğanları sadece süs bitkisi olarak değil, kozmetik sektörünün yanı sıra çiçek ve çocuk felci aşılarının yapımında da kullanılıyor. Ancak bilinçsizce yapılan zamansız sökümler nedeniyle bu tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Bakanlıktan Resmi Yasak Geldi

Akseki'nin Çimi, Çanakpınar ve Sadıklar mahalle muhtarları ile belediyenin başvurusu sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. Yapılan değerlendirme sonucu, bölgedeki kardelen soğanlarının doğadan sökümü 5 yıl boyunca tamamen yasaklandı.

Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, Galanthus elwesii (Toros Kardeleni) başta olmak üzere bazı soğanlı bitkilerin doğadan toplanması kesin olarak yasaklandı. Tebliğde ayrıca, izinsiz söküm yapan kişi ve firmalara Çevre Kanunu, Tohumculuk Kanunu ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında işlem yapılacağı uyarısı yer aldı.

Bu karar, hem doğanın korunması hem de Türkiye’nin endemik bitki zenginliğinin gelecek nesillere aktarılması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: İHA

Önceki Haber Bakan Yumaklı: Amacımız, Tarım ve Ormanda Türkiye Yüzyılı’nın Temelini Atmak
Sonraki Haber Üniversiteli Gençlerin Geliştirdiği Tarım Robotu “Bögü” Seri Üretime Hazırlanıyor
Benzer Haberler