Tarım Arazilerinde Kurulan Güneş Panelleri Hem Ürün Hem Enerji Verimliliğini Artırıyor

Tarım Arazilerinde Kurulan Güneş Panelleri Hem Ürün Hem Enerji Verimliliğini Artırıyor

Almanya’da tarımsal güneş enerjisi alanında yapılan çalışmalar, güneş panellerinin tarım arazilerine yerleştirilmesinin hem tarım ürünlerinin hem de enerji üretiminin verimliliğini artırdığını ortaya koydu. Fraunhofer ISE’nin tarımsal güneş enerjisi (agrivoltaik) üzerine gerçekleştirdiği son araştırmalar, panellerin sağladığı gölgeyle ürünlerin daha iyi geliştiğini, bu ürünlerin ise panellerin altındaki soğutmayı sağlayarak elektrik üretimini artırdığını gösterdi.

Fraunhofer Güneş Enerjisi Sistemleri Enstitüsü ISE’nin liderliğinde yürütülen "Model Bölge: Baden-Württemberg için Agrivoltaikler" isimli proje kapsamında, Baden-Württemberg’de çeşitli agrivoltaik pilot tesisleri kuruluyor ve araştırmalar devam ediyor.

Sulama ve Kimyasal İhtiyacı Azaldı, Elektrik Üretimi Arttı

Konstanz Gölü yakınlarında, Kressbronn'daki elma ağaçlarının altında kurulan ilk agrivoltaik sistemin iki yıllık ölçüm sonuçlarına göre, güneş panelleri altındaki meyve bahçelerinde %70 daha az pestisit kullanıldı ve sulama ihtiyacı %50 oranında azaldı. Ayrıca sistemin tahmin edilenden %20 daha fazla elektrik ürettiği tespit edildi. Araştırmacılar, bu sonuçların bitkilerin serinletici etkisinden ve panellerin daha verimli çalışmasına yardımcı olan havalandırma sisteminden kaynaklandığını düşünüyor.

Birçok Üründe Verim Artışı Sağlandı

Bu olumlu sonuçlar, 2018’de yapılan agrivoltaik denemelerini de doğruluyor. O dönem Konstanz Gölü çevresindeki 0,3 hektarlık alana yerleştirilen güneş panelleri ile yürütülen çalışmada, dört üründen üçünde verim artışı tespit edilmişti. Özellikle kerevizde %12, kışlık buğdayda %3 oranında artış gözlemlenirken, yonca otunda %8'lik bir düşüş yaşandı. Patates hasadında ise tarımsal alanın verimliliği %186’ya ulaştı.

Şu anda Almanya genelinde 13 farklı pilot tesiste farklı tarımsal ürünler üzerinde agrivoltaik sistemler test ediliyor. Bu sistemler, meyve bahçeleri, çilek tarlaları, ekilebilir araziler ve çayırlık alanlar gibi çeşitli alanlarda uygulanabilirliklerini araştırmak ve en verimli tasarımları geliştirmek amacıyla kuruluyor. Yeniden ormanlandırma projelerinde bile agrivoltaik uygulamaları değerlendiriliyor. Bu proje, Almanya'nın yanı sıra dünya genelinde de en büyük tarımsal güneş enerjisi araştırma projelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Kaynak. Donanımhaber

Önceki Haber Tarım Bakanlığı Sahte Ürün Satan Firmaları İfşa Etti
Sonraki Haber Şekerbank’a EBRD’den Sürdürülebilir Tarım İçin 25 Milyon Avro Kredi Desteği
Benzer Haberler