Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Abdullah Antalyalı, üreticileri yerelde üretim ve tüketimle destekleyerek katma değerin yerel ekonomide kalmasını hedeflediklerini belirtti. Antalyalı, IPARD III Programı kapsamında yaklaşık 555 milyon avroluk bir desteği, devletin katkılarıyla 786 milyon avroya çıkardıklarını söyledi.
Antalyalı, hayvancılık ve gıda sanayisi gibi 17 farklı sektörde hibe destekleri sağladıklarını vurguladı. Hayvancılık sektörüne özel bir önem verildiğini belirten Antalyalı, et ve süt üretiminin yanı sıra gıda işleme tesislerine de destek verdiklerini belirtti. Bu destekler arasında 3 milyon avroya kadar olan yatırımlarda yüzde 50-70 arası hibe sağlandığını ifade etti.
Üreticilere ve Tüketicilere Destek
Antalyalı, özellikle et ve süt işleme tesislerine, kesimhanelere, süt ve süt ürünleri fabrikalarına destek verdiklerini söyledi. Soğuk hava depoları ve meyve-sebze depolama tesisleri de destek kapsamına alındı. Amaçlarının üreticilerin gelirlerini artırmak ve tüketicilerin daha fazla ürünle buluşmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Antalyalı, yerel ürünlerin işlenip paketlenmesinin üreticilere daha fazla kazanç sağladığını belirtti.
Piyasanın Dengelenmesi
Meyve-sebze kurutma tesisleri gibi yatırımlarla üreticilerin ürünlerini değerinde satma fırsatı yakaladığını söyleyen Antalyalı, süt tozu fabrikaları gibi tesislerin, arz dalgalanmaları nedeniyle üreticilerin gelir kaybını önlediğini ve piyasa dengesi sağladığını ifade etti.
Yerelde Üretim ve Tüketim Hedefi
TKDK'nın temel amacının yerelde üretimi ve tüketimi desteklemek olduğunu belirten Antalyalı, kırsalda yaşam şartlarının iyileştirildiğini, devletin sağlık, eğitim gibi tüm imkanları sunduğunu söyledi. Antalyalı, kırsal alanlarda yatırım yapmanın daha fazla iş imkanı sağladığını ve insanlara daha huzurlu bir yaşam sunduğunu belirtti. Ayrıca, kırsal alanlarda yaşayan insanların büyük şehirlerin stresinden uzak, daha sağlıklı bir yaşam süreceğini vurguladı.
Kaynak: AA