Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Geri Dönen Ürünlere İlişkin Açıklama

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Geri Dönen Ürünlere İlişkin Açıklama

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gümrükten geri dönen ürünlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı, "Gerekçesi ne olursa olsun geri dönen hiçbir ürünün içeride satışına izin vermiyoruz, imha ediyoruz. Avrupa Birliği ile uyumlu analiz ve standartlarımıza uygun olmayan, AB’nin kabul etmediği herhangi bir ürünün Türkiye’de tüketilmesine izin vermiyoruz." dedi.

Yumaklı, Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen "4. Türkiye Tarım Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çeşitli iklim ve toprak yapıları sayesinde farklı bölgelerinde çok çeşitli tarımsal ürünler üretebilen eşsiz bir ülke olduğunu belirtti. Tarımsal yeterlilik konusunda çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bakan Yumaklı, Türkiye'nin tarım sektöründe büyüme ve gelişim hedeflerinin sürdüğünü vurguladı.

"Tarım Bitti" İddialarına Cevap

Bakan Yumaklı, Türkiye'de tarımın bittiği yönündeki iddialara da yanıt verdi. "Türkiye, mevcut toprak ve iklim yapısıyla iç pazar ihtiyaçlarını büyük oranda karşılayabilen, aynı zamanda fazlasını ihraç edebilen bir ülkedir." diyen Yumaklı, bu alanda yeterliliklerini artırmak için 2024 itibarıyla bir dizi yapısal değişikliğe gidileceğini açıkladı. Ayrıca, 2023 yılında Türkiye’nin 139 milyon tonluk bitkisel üretimle Cumhuriyet tarihi rekoru kırdığını ve bu başarıların "tarım bitti" diyenlere en iyi cevap olduğunu belirtti. Yumaklı, sürdürülebilir tarım politikalarını güçlendirmek için daha fazla yapısal dönüşüm yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Geri Dönen Ürünlere İlişkin Detaylar

İhraç edilen ürünlerin gümrükten geri dönmesiyle ilgili iddialara da açıklık getiren Yumaklı, bu konuda gösterilen hassasiyetin kendileri için de büyük önem taşıdığını söyledi. Yumaklı, geri dönen ürünlerin yalnızca gümrükte yapılan denetimlerle değil, aynı zamanda üretim alanlarında, hal girişlerinde ve son tüketim noktalarında yapılan yoğun denetimlerle kontrol edildiğini vurguladı. Ayrıca, ürünler için yapılan analizlerin hem kamu laboratuvarlarında hem de özel laboratuvarlarda gerçekleştirildiğini belirtti.

Yumaklı, geri dönen ürünlerin tümünün pestisit (zirai ilaç) nedeniyle geri dönmediğini, bu ürünlerin bir kısmının aflatoksin gibi küflenme nedeniyle de geri dönebileceğini ifade etti. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu ancak geri dönen ürün oranının çok düşük olduğunu belirten Yumaklı, bu oranı maksimum binde 1 ile binde 2 arasında tuttuğunu söyledi.

Son olarak, geri dönen hiçbir ürünün içeride satışına izin verilmediğini ve tüm bu ürünlerin imha edildiğini vurgulayan Yumaklı, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile uyumlu sağlık ve güvenlik standartları doğrultusunda yalnızca sağlıklı ürünlerin tüketiciye sunulduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Önceki Haber Kırıkkale’ye Büyük Yatırım: Besi Organize Tarım Bölgesi Başlıyor
Sonraki Haber Ucuz Gıda İçin 61 Tarım Bölgesi Kuruluyor
Benzer Haberler