Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Turkuvaz Medya’nın düzenlediği 4. Türkiye Tarım Zirvesi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı, 42 ilde 61 organize tarım bölgesi kurulacağını belirterek, bu bölgelerin üretim maliyetlerini düşürerek gıda fiyatlarını ucuzlatmayı amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca, gümrükten dönen ürünlerin Türkiye'de tüketilmediğini vurguladı.
Zirvede yapılan konuşmalar, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık sektöründeki üretim haritasını ortaya koydu. Yumaklı, İstanbul'un domates ihtiyacının Yalova, Çanakkale ve Balıkesir gibi illerden karşılanacağını ve bu sayede ulaşım maliyetlerinin azalacağını söyledi. Ürünlerin üretim ve paketleme işlemlerinin aynı bölgedeki organize tarım bölgelerinde yapılacağı bilgisini vererek, “61 bölgede bu çalışmalar yapılacak, 6’sında üretim başladı” dedi.
Bakan Yumaklı, Türkiye'nin tarımda büyük bir üretim kapasitesine sahip olduğunu ve 2023’te 139 milyon tonluk bitkisel üretimle Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdıklarını belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin ihtiyacı olan ürünlerin büyük bir kısmını üretip ihraç ettiğini, bu sayede dünyada önemli bir konumda olduğunu ifade etti.
Tarımda Planlama ve Denetimler
Yumaklı, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak için Ocak 2024 itibarıyla bitkisel ve hayvansal üretim planlamasına geçeceklerini duyurdu. Ayrıca, Türkiye'deki üretim alanlarının yüzde 77'sini kapsayan ürünlerde planlama yapılacağını söyledi. Bu planlamalarla verimlilik ve kaliteyi artırmayı hedeflediklerini vurguladı.
Gıda güvenliği konusunda da açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, gümrükten dönen ürünlerin analiz edilerek imha edildiğini belirtti. Türkiye’nin AB standartlarına uygun ürünler ithal ettiğini ve iç piyasada sağlıksız gıda ürünlerinin yer almasına izin verilmediğini söyledi. 2023’te 1.2 milyon gıda denetimi yapıldığını, bu denetimlerde tespit edilen uygunsuzluk oranının ise yalnızca yüzde 1.8 olduğunu belirtti.
Et İthalatı ve Sektörün Durumu
Kırmızı et ithalatına da değinen Yumaklı, Türkiye’nin kırmızı et üretiminde yeterlilik oranının yüzde 95 olduğunu, kalan yüzde 5 için ise ithalat yapıldığını söyledi. Ancak, ithalatın sürdürülebilir olmadığını belirten Bakan Yumaklı, üretimi artırmak amacıyla Et ve Süt Kurumu'nun yeni besi çiftlikleri kurduğunu ve bu çiftliklerde hayvan varlığını artırarak üreticilere destek vereceklerini açıkladı.
Tarım Sektöründe Büyüme
TÜİK verilerine göre, Türkiye tarım sektörü son beş çeyrektir kesintisiz büyümeye devam ediyor. Yumaklı, tarım sektörünün üçüncü çeyrekte yüzde 4.6 büyüdüğünü belirtti ve bu büyümenin ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını vurguladı.
Sahipsiz Hayvanlar ve Belediye Uygulamaları
Bakan Yumaklı, sokakta sahipsiz hayvanların kalmaması gerektiğini, belediyelerin sahipsiz hayvanları alıp barınaklar yaparak kısırlaştırma desteği alacaklarını açıkladı. Bu konuyla ilgili yasaların daha sıkı uygulanacağını belirtti ve kanuna uymayan belediyelere gerekli müeyyidelerin uygulanacağını söyledi.
Türkiye'nin Tarımda Geleceği ve Su Sorunları
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye’nin tarım sektörünün Avrupa’daki bazı ülkelere göre daha güçlü olduğunu ifade etti. Türkiye’nin su kaynaklarının azalmasıyla ilgili endişelerini dile getiren Lopez, bu sorunun çözülmesi için altyapı çalışmalarının önemine değindi.
Zirveye Destek
Zirvenin ana sponsorları arasında Ziraat Bankası, Yıldız Holding, Superfresh, Dünya Bankası, Tarım Kredi Grubu ve Koza Altın yer aldı. Etkinlik, tarım sektörünün geleceği ve sürdürülebilir çözümler üzerine önemli tartışmalara sahne oldu.
Kaynak: Sabah