Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, yayınladığı özel bir haberde Türkiye'nin fındık üretimini ve özellikle Giresun bölgesini ele aldı. Lynn Brown imzalı haber, ana sayfada "Türkiye'nin Dünyaya Tatlı Hediyesi" başlığıyla yer alırken, içeride "Giresun, Türkiye: Dünyada Fındığın Başkenti" başlığıyla sunuldu.
Haberde, kakaolu fındık ezmesi, fındıklı çikolata ve fındık aromalı kahve gibi lezzetleri seven birçok kişinin Giresun'dan haberdar olmayabileceği ancak kentin yüzyıllardır kadınların topladığı fındıklarla ünlü olduğu belirtiliyor. Ayrıca, "Tarihin Babası" olarak bilinen Herodot'un, bu bölgedeki fındık üretiminden MÖ 5. yüzyılda bahsettiği hatırlatılıyor.
Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 72'sini karşılayan Türkiye'nin, Doğu Karadeniz bölgesinde Giresun’un yüzde 60’lık bir paya sahip olduğu vurgulanıyor. Ancak BBC, Türkiye'deki fındıkların büyük kısmının toptan satıldığını ve katma değerli ürünler olarak Türkiye'ye geri döndüğünü de belirtiyor.
Haberde, Fındık Ocağı'nın kurucusu Seyyare Sungur’un fındık üretiminde kadınların rolüne dikkat çekiliyor. Sungur, kadınların yalnızca fındık toplamakla kalmayıp, üretim ve ticarette de aktif rol almaları gerektiğini savunuyor. Sungur, 9 yıl önce iki kız kardeşiyle birlikte kurduğu Fındık Ocağı’yla, kadınların fındık üretiminde daha fazla söz sahibi olması adına umut verici bir örnek olarak öne çıkıyor. Sungur, "Bu bölgede fındıkların yüzde 80'i kadınlar tarafından işleniyor. Kadınlar artık yetiştirici ve karar alıcı pozisyonlarda yer almak istiyor" diyerek, kadın girişimcilerin bu sektördeki önemine vurgu yapıyor.
Sungur'un başarısı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından düzenlenen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda da takdir görmüş ve Fındık Ocağı girişimiyle "Türkiye'nin Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan Kadın Girişimcisi" ödülüne layık görülmüştü.
Öte yandan, iklim değişikliği ve artan nemle beraber bölgedeki zararlı böceklerin çoğaldığına dikkat çeken uzmanlar, bu durumun özellikle son yıllarda büyük bir sorun haline geldiğini belirtiyor. Giresunlu Bitki Koruma Bölümü Profesörü Sebahat Sullivan, bölgedeki çiftçilerin böcek ilaçlarına yöneldiğini ancak bunun toprakta bulunan mikroorganizmalar için zararlı olduğunu vurguluyor ve ekliyor: "Toprağın sağlığını korumalıyız."
Kaynak: AA