Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan zirai don, özellikle fındık üreticilerini olumsuz etkiledi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, zirai donun etkilerini azaltmak ve verimi korumak için yaprak gübrelemesi önerisinde bulundu.
Fındık Bahçelerinde Ciddi Hasar
Prof. Dr. Serdar, Samsun ve çevre illerdeki fındık üreticileriyle sürekli temas halinde olduklarını belirterek, filizlenmeye başlayan birçok fındık bahçesinin don nedeniyle zarar gördüğünü ifade etti. Özellikle yüksek rakımlarda donun etkisinin daha ağır olduğunu belirten Serdar, "Her 100 metrede sıcaklık yaklaşık 0,6-1 derece düşüyor. Bu da yüksek rakımlı alanlarda fındığın daha fazla etkilenmesine neden oldu." dedi.
Sulama ve Dumanlama Sistemi Tavsiyesi
Serdar, don olayına karşı üreticilerin sahip oldukları yağmurlama veya damla sulama sistemlerini kullanarak fındık bahçelerini koruyabileceğini, suyun donarken çevreye ısı verdiğini ve bu sayede zararın azaltılabileceğini söyledi. Ayrıca bazı üreticilerin dumanlama makineleri kullanarak başarılı sonuçlar elde ettiğini belirtti.
Yaprak Gübrelemesi ile Hasar Azalabilir
Zirai don sonrası fındık bahçelerinde onarıcı etki sağlamak için yapraktan gübreleme öneren Prof. Dr. Serdar, şu ifadeleri kullandı:
"Yapraktan gübreleme, bitkiye hızlı bir etki yapar. Özellikle hayvansal amino asit, akrilik asit içeren deniz yosunu, magnezyum ve mikro elementler içeren gübrelerin iki hafta arayla uygulanması, bitkinin toparlanmasına destek sağlar."
Fındık Bahçeleri Terk Edilmemeli
Serdar, fındığın sadece bu yıl değil, gelecek yıllar için de stratejik bir ürün olduğunu vurgulayarak, "Fındık bahçeleri uzun vadeli yatırımlardır, terk edilmemeli. Hasarın etkisini en aza indirerek üretime devam etmeliyiz." çağrısında bulundu.
Kahverengi Kokarcaya Karşı Mücadele Sürmeli
Don öncesi kışlaklardan çıkan kahverengi kokarcaların don nedeniyle zarar görmüş olabileceğini belirten Serdar, bu durumun üreticileri rehavete sürüklememesi gerektiğini söyledi. Kışlak ilaçlamalarının ve tuzaklamaların aksatılmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Bitki koruma uzmanlarının önerilerine kulak vermeliyiz. Kahverengi kokarcayla mücadele kesintisiz devam etmeli." dedi.
Kaynak: AA