Fındık Fiyatlarını TMO Belirliyor: İhracatta Hedef Yeni Pazarlar

Fındık Fiyatlarını TMO Belirliyor: İhracatta Hedef Yeni Pazarlar

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Muzaffer Taviloğlu, fındık sektöründeki iddialara yanıt vererek, Türkiye’nin fındığı ucuza satmadığını ve fiyatları Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) belirlediğini söyledi. Taviloğlu, Hindistan pazarının Türk fındığı için büyük bir fırsat sunduğunu da vurguladı.

Fındık İhracatı 3 Milyar Dolara Koşuyor

2024’ün ilk 11 ayında Türkiye, 289 bin 39 ton fındık ihraç ederek 2 milyar 353 milyon dolar gelir elde etti. Geçen yıla göre değer bazında %44,9 artış kaydedilen ihracatın, yıl sonunda 3 milyar doları geçmesi bekleniyor. TMO, 2024/2025 sezonu için kabuklu fındık fiyatını Levant kalite için 130 TL, Giresun kalite için ise 132 TL olarak belirledi. İç fındığın tüccar satış fiyatı ise 236 TL seviyesinde.

Fındığın küresel fiyatı 3,7-4 dolar bandında seyrederken, Taviloğlu kaju, ceviz ve badem gibi diğer kabuklu ürünlerle kıyaslandığında, fındığın en pahalı ürün olduğunu ifade etti.

TMO’nun Rolü: Hamburg Borsası Etkili Değil

Taviloğlu, dünyada fındık fiyatının Hamburg borsasında değil, Türkiye’nin belirlediği fiyatlar üzerinden şekillendiğini belirterek, TMO’nun rolünün kritik olduğunu vurguladı:
"İtalya’daki düşük rekolte ve TMO’nun fiyatları yükseltmesi, ihracatımızı dolar bazında hızla artırdı. Bu sezon ihracatın miktar bazında 320 bin tona ulaşmasını bekliyoruz."

Hindistan Pazarı: Büyük Potansiyel

Fındığın yeni pazar arayışında Hindistan’ı önceliklendirdiklerini ifade eden Taviloğlu, Hint tatlı kültürünün fındık için büyük bir fırsat sunduğunu dile getirdi:

"Hindistan yılda 400 bin ton kaju, 300 bin ton badem, 180 bin ton ceviz ve 120 bin ton Antep fıstığı tüketiyor. Ancak fındık tüketimi yalnızca 700 ton. Burada en az 50 kat büyüme potansiyeli var. Fındık, sade kuruyemiş yerine tatlılarda çok daha iyi performans gösteriyor."

Taviloğlu, ABD’li üreticileri Hint pazarına girmeye ikna ettiklerini belirterek, "Onlar pazarlama faaliyetlerini üstleniyor. Fındığı kim pazarlarsa pazarlasın, üretici olan Türkiye kazanır" dedi.

Sürdürülebilirlik için Fındık Bahçelerinin Toplulaştırılması

Karadeniz’in batı kesimlerinde makineli tarım ile verimin yüksek olduğunu ancak orta ve doğu bölgelerde engebeli arazi ve azalan tarımsal nüfus nedeniyle sürdürülebilirlik sorunlarının yaşandığını vurgulayan Taviloğlu, şu öneriyi dile getirdi:

"Devlet, fındık bahçelerini toplulaştırarak bu soruna çözüm olabilir. Toprak sahiplerinin mülkiyeti korunur, kiralama modeliyle işletilir. Bu sayede sadece fındık tarımı yapan profesyonel şirketler bile oluşabilir. Bu modelle verim artışı sağlanır ve sürdürülebilirlik desteklenir."

Kaynak: Dünya

Önceki Haber Fındık İşleme ve Katma Değer Ürünlerde Türkiye’nin Yükselen Potansiyeli
Sonraki Haber Fındıkta Toplulaştırma Çağrısı: "Fındık Ucuza Satılmıyor, Devlet Bahçeleri Toplulaştırsın"
Benzer Haberler