Fındık Hasadı Başladı! Patoz Operatörleri Saatte 3.500 TL Kazanıyor

Fındık Hasadı Başladı! Patoz Operatörleri Saatte 3.500 TL Kazanıyor

Karadeniz Bölgesi'nde fındık hasadı tüm hızıyla devam ediyor. Sahil kesimlerinde 5 Ağustos'ta resmen başlayan fındık toplama işlemi, orta ve yüksek bölgelerde de sürüyor. Fındıklarını toplayıp kurutan üreticiler, kabuklarından ayırmak için patoz makinelerini kullanıyor. Bu süreçte, yılda sadece 1,5 ay çalışan patoz operatörleri, saatte 3.500 TL kazanarak yoğun bir mesai dönemi geçiriyorlar. 

Geçen yıl 2.000 TL olan saatlik ücretlerini bu yıl 3.500 TL'ye çıkardıklarını belirten patozcular, zorlu çalışma koşullarına rağmen günde yaklaşık 20 saat çalıştıklarını söylüyor. Patoz operatörlerinden Yiğit Çağan, sahil kesimindeki işlerini 10 gün içinde bitirip, daha sonra orta ve yüksek kesimlere geçeceklerini ifade etti. "1,5 ay boyunca gece gündüz çalışıyoruz. Toz içinde ve uykusuz şekilde bu işi yapmak zorundayız," diyen Çağan, yoğun tempodan bahsetti. 

Fındık üreticisi Mustafa Yıldırım ise hasadın zorluğuna dikkat çekti. Fındıklarını topladıktan sonra patoz işlemine geçtiklerini belirten Yıldırım, kahverengi kokarcadan kaynaklanan zararların yanı sıra, yüksek işçilik maliyetlerinin fındık gelirini büyük ölçüde etkilediğini söyledi. "Güneşin altında saatlerce çalışıyoruz. Hasat, kurutma ve patoz işlemleri 2-3 hafta sürüyor. Sonrasında ise fındıkları satışa hazır hale getiriyoruz," diyerek sürecin zorluğunu vurguladı.

Kaynak: finanzen

Önceki Haber Giresun'da Fındık Fiyatları Düşüşe Geçti
Sonraki Haber Fındık Dalları Gelir Kapısı Oldu: Tanesini 1300 TL'ye Satıyor! 'Yenilerden Yapan Yok'
Benzer Haberler