Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, fındık üretiminde ciddi zarara yol açan kahverengi kokarca ile mücadelenin zorunlu fakat karmaşık bir süreç olduğunu belirtti. Arslantürk, bu zararlı ile mücadelede biyolojik yöntemlerin öncelikli olması gerektiğine vurgu yaparak, özellikle samuray arısının kullanıldığı dönemlerde kimyasal mücadeleden kaçınılması gerektiğini aksi halde çalışmaların etkisiz kalabileceğini ifade etti.
Fındık Üretiminde Zararlı Etki Artıyor
Kahverengi kokarcanın fındık üretiminde bu sezon 55 bin tonluk bir kayba neden olduğunu söyleyen Arslantürk, gelecek yıl bu kaybın 200 bin tona kadar çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu. Sadece kimyasal yöntemlerle bu zararlının etkisinin azaltılamayacağını belirten Arslantürk, mücadelenin geniş alanlarda yapılmasının şart olduğunu dile getirdi.
Biyolojik Mücadeleye Ağırlık Verilmeli
Türkiye genelinde yaklaşık 750 bin hektarlık fındık üretim alanını tehdit eden kahverengi kokarca ile mücadelenin ormanlık alanlara kadar genişletilmesi gerektiğini ifade eden Arslantürk, bu zararlının kış aylarını ormanlık alanlarda geçirdiğini belirtti. Türkiye’de olduğu gibi İtalya ve Amerika’da da biyolojik yöntemlerle mücadele yürütüldüğünü ancak bu zararlının tamamen yok edilemediğini hatırlattı.
Yayılma Tehlikesi ve Üreme Hızı
Arslantürk, kahverengi kokarcanın üreme hızının tehlikeli boyutlarda olduğunu ve bir anne-babanın 14 bin yavru bırakabildiğini dile getirdi. Şu anda daha çok sahil bölgelerinde etkili olan zararlının, önümüzdeki yıllarda 500 metre rakıma kadar yayılmasının beklendiğini belirtti. Arslantürk, fındık üreticilerini bu konuda tedbirli olmaya çağırdı.
Kaynak: 61saat