Fındık Üretiminde Yeni Dönem: Çiftçilerin Derdi Tarih Oluyor

Fındık Üretiminde Yeni Dönem: Çiftçilerin Derdi Tarih Oluyor

Samsun'da yapılan bir doktora tezi çalışmasıyla, fındık üreticilerinin bakım ve toplama sorunlarını azaltacak bir fındık türü geliştirilmesi hedefleniyor. 1.500 fındık türü arasında yapılan detaylı araştırmalar sonucunda, dip sürgünü vermeyen 9 tür belirlendi. Bu türlerden biri, çakıldak fındıkla uyumlu şekilde aşılanarak, Karadeniz’deki fındık bahçelerinde kullanılacak.

Yeni Anaç Fındık Türü Geliştiriliyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden doktora öğrencisi Ayşegül Balta, 2019 yılında başladığı çalışmasında sona yaklaştı. Çalışma kapsamında binlerce tür arasından seçilen 9 fındık türü, ağaç formunda yetişen ve dip sürgünü vermeyen yapısıyla dikkat çekiyor. Bu tür, bakım maliyetlerini düşürürken makineli toplama kolaylığı sağlayacak.

5 Yılda Büyük İlerleme Kaydedildi

Çalışmaya 2019 yılında bin 500 fındık türüyle başlandığını belirten Balta, elemeler sonucunda bu sayının 9 türe indirildiğini söyledi. 2025 yılına kadar bu türler üzerinde yapılacak değerlendirmelerle, çakıldak fındıkla en uyumlu 5 tür belirlenecek ve çoğaltılmaya başlanacak.

"Amacımız Dip Sürgünsüz ve Kolay Hasat Edilen Fındık Türü"

Balta, fındık üretiminde en büyük sorunlardan birinin dip sürgünü temizliği olduğunu belirtti. Yeni türlerle bu sorunun ortadan kaldırılacağını ifade eden Balta, "Amacımız tek gövde üzerinde yetişen, makineli hasada uygun ve bakım maliyeti düşük bir fındık üretim sistemi geliştirmek" dedi.

Ağaç Formunda Fındık Türü Üretilecek

Dünya ve Avrupa’da yaygın olarak kullanılan ağaç formundaki Türk fındığı (Corylus colurna), Karadeniz’deki çalı tipi fındıkların yerine geçebilir. Bu tür, dip sürgünü oluşturmaması ve tek gövdeli yapısıyla dikkat çekiyor. Aynı zamanda zor iklim koşullarına dayanıklılığı ile bilinen bu tür, Amerika ve Avrupa’da anaç olarak yaygın şekilde kullanılıyor.

Sonuçlar Çiftçiye Büyük Kolaylık Sağlayacak

Yapılan bu çalışmaların sonunda seçilecek yeni fındık türü, Karadeniz’deki fındık üreticilerine ekonomik açıdan büyük fayda sağlayacak. Hem bakım masraflarını düşürecek hem de hasadı kolaylaştıracak bu yeni tür, Türk fındık üretiminde önemli bir dönüşüm yaratabilir.

Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu’nda sona yaklaşan çalışmalar, 2024 sonunda tamamlanacak ve seçilen türlerin çoğaltılmasına başlanacak.

Kaynak: Samsunhaber

Önceki Haber Fındık Üreticileri Dikkat: ÇKS Başvuru Süresi Sona Eriyor!
Sonraki Haber Giresun Üniversitesi Fındık İşleme Tesisi Kuruyor
Benzer Haberler