Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Ziraat Fakültesi, fındık üreticilerinin verim ve kalite sorunlarını çözmek için çalışmalarına devam ediyor. Bu doğrultuda, SUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir'in yürütücülüğünde iki önemli proje hayata geçirildi. "Sakarya İli Fındıklarının Klon Seleksiyonu" ve "Fındıkta Tozlayıcı Çeşitlerin Geliştirilmesi" başlıklı projelerle, Akyazı, Hendek, Karasu ve Kocaali ilçelerine bağlı köylerde fındık verimini artırmayı hedefliyorlar.
Bu projeler kapsamında, 1000’den fazla fındık bahçesinde yapılan incelemeler sonucunda, verim ve kalite açısından üstün özelliklere sahip 13 fındık çeşidi belirlendi. Çeşitlerin moleküler genetik analizleri de tamamlanmış durumda. İlerleyen süreçte, belirlenen bu üstün fındık çeşitlerinin farklı çevresel koşullardaki performanslarının değerlendirilmesi için yeni bahçeler oluşturulacak.
Prof. Dr. Taki Demir, özellikle iklim değişikliği nedeniyle tozlanma sorunu yaşanan bölgelerde, "Çakıldak" çeşidinde önemli verim kayıpları olduğunu vurguladı. Bu soruna çözüm bulmak amacıyla yürütülen "Fındıkta Tozlayıcı Çeşitlerin Geliştirilmesi" projesiyle Türkiye'nin ilk tozlayıcı fındık çeşitlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Karasu ve Kocaali ilçelerindeki doğal popülasyonlar arasında yapılan araştırmalarda, "Çakıldak" çeşidine uygun 3 tozlayıcı fındık çeşidi adayı bulundu.
Ayrıca, fındıkta tozlanma sorununu çözmek için polen muhafazası ve tamamlayıcı tozlama konularında lisansüstü tez çalışmaları da yürütülüyor. Bu çalışmalar, farklı üniversitelerle iş birliği içinde yürütülerek iklim değişikliğinin fındık tarımına etkileri ve budama sistemlerinin uygunluğu gibi konuları da ele alıyor.
Kaynak: AA